Ceny chat i chalup rostou

Ceny chat i chalup rostou

Čím to je?

 

Češi jsou národ chatařů a chalupářů. Pokud porovnáme státy, tak je to Švédsko, Norsko a Česko - tam obyvatelé nejvíce „chataří“. Ceny chat a chalup rostou, protože je to vlastně alternativa pro bydlení a Čechům je docela blízká. Pokud porovnáme například byty v Praze s cenou chat a chalup ve středních Čechách, tak za byt v Praze můžete koupit ve středních Čechách i dvě chalupy. A podobně vychází třeba srovnání bytů v Brně a rekreačních obydlí na jižní Moravě.

 

Chaty či chalupy jsou často celoročně obyvatelné a je možné na ně získat hypotéku. Zájemce o bydlení proto kolikrát raději sáhne po alternativě bydlení na chatě, navíc v přírodě a klidu, než v předraženém bytě ve velkém městě.

 

Kde hledat levnou chalupu?

 

Jednou z variant je pořídit si chalupu, která není aktuálně celoročně obyvatelná, a postupně si ji zrekonstruovat nebo dostavět. Jenže celkové náklady i s materiálem a prací se nakonec mohou vyšplhat ještě výše, než za co byste koupili pěkný opravený objekt.

 

Levnější zachovalou nemovitost seženeme v destinaci, která není až tak oblíbená a nachází se dále od většího města. Zájemci o trvalé bydlení na chalupě potřebují mít v rozumné dojezdové vzdálenosti zaměstnání či školy pro děti, v seniorském věku je zase nezbytná blízkost lékaře. Pokud toto rekreační objekt nesplňuje, a pokud se nenachází ani ve vyhlášené turistické oblasti, je poptávka po něm nižší a tím i nemovitost levnější. Přitom v Čechách i na Moravě je spousta krásných ukrytých míst, stačí jen trochu popátrat.

 

Rizika koupě

 

U chat a starších chalup bývají rizika jejich koupě často spojena s jejich evidencí v katastru nemovitostí. Chaty například často stávají na pozemcích jiného majitele, naopak zákresy starých chalupářských stavení v katastrální mapě neodpovídají skutečné velikosti či umístění budovy. Na tyto nedostatky by vás realitní kancelář měla předem upozornit. I proto, že na nemovitosti s podobnými vadami banky odmítají poskytovat hypotéky. A složí-li klient ještě před přidělením hypotéky rezervační zálohu, pak by měl mít s realitní kanceláří písemně dohodnuto, že mu kancelář po případném neschválení úvěru bude ochotna celou rezervační zálohu vrátit.

 

Jaký vývoj chat a chalup se očekává?

 

Ceny v tomto případě kopírují vývoj cen nemovitostí. Tedy pokud jde nahoru cena bytů, domů, tak i ceny chat stoupají. Například oproti loňskému roku stouply ceny chat o 20, ale i o 40 %. Předpokládá se, že tento vzestup se bude pomalu zastavovat. Díky restrikci ČNB se růst cen i poptávky zpomalují.

 

Jsou chaty vhodné i k pronájmu?

 

I toto je u Čechů velice oblíbené. Jen jsou nájemníci čím dál náročnější. Takže pokud se chystáte pronajímat chalupu, počítejte s tím, že ji musíte vybavit připojením na WiFi a komfortem téměř jako v hotelu. Čím nižší komfort, tím samozřejmě nižší cena.

 

Pokud byste potřebovali poradit s výběrem vhodné chaty a chalupy nebo pomoci s prodejem Vaší nemovitosti, neváhejte se na mě obrátit.

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení