Energetický štítek budovy (PENB)

Energetický štítek budovy (PENB)
Energetický štítek budovy, respektive Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), musí prodávající předat budoucímu majiteli nejpozději v den podpisu Kupní smlouvy. Energetický štítek (PENB) slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy - kvantifikuje veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu hodnocené budovy a (podobně jako energetický štítek spotřebiče) zařazuje budovu do příslušné třídy v rozsahu A-G.

Jaké povinnosti jsou s tím spojené?

  • energetický štítek budovy musí mít každá budova, dům, komerční prostor i bytová jednotka určená k prodeji nebo k pronájmu
  • PENB může vystavit jen odborně způsobilá osoba, zapsaná do seznamu MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu) – seznam najdete → ZDE
  • už při inzerci nemovitosti jste povinni uvést klasifikační třídu ukazatele
  • v případě, že PENB nemáte zhotovený, musíte v inzerci uvést třídu G (mimořádně nehospodárná budova)
  • kupujícímu jej musíte v originále nebo ověřené kopii předat nejpozději při podpisu Kupní smlouvy
  • při prodeji bytové jednotky vám jej musí předat zástupce družstva nebo SVJ
Cena vyhotovení energetického štítku budovy je závislá především na typu budovy. Při standardních prodejích můžete počítat s rozpětím 3 000 – 10 000 Kč. POZOR na velmi výhodné nabídky. PENB musí být zaveden v centrální evidenci, kterou vede a kontroluje Státní energetická inspekce. V případě nezpracování průkazu může být vlastníkovi budovy uložena sankce až do výše 100 tis. Kč v případě fyzické osoby a 200 tis. Kč v případě právnické osoby. Existují i výjimky, kdy energetický štítek zpracovávat nemusíte. Zkušený realitní makléř by o výjimkách měl vědět a poradit vám, abyste zbytečně energetický štítek budovy nezpracovávali.
 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení