Jak na hypotéku?

Jak na hypotéku?

Bydlíte v nájmu nebo u rodičů a rozhodli jste se koupit si vlastní bydlení, byt, dům nebo stavební pozemek a říkáte si, že s hypotékou nebude problém, protože stabilně vyděláváte?

Začnete se rozhlížet, hledat, chodit na prohlídky a najednou vám padne ta pravá nemovitost do oka a vy se ji rozhodnete koupit.

Podepíšete Rezervační smlouvu, složíte rezervační zálohu a jdete do banky zjistit, na jakou hypotéku dosáhnete. Je to správný postup?

Správný postup je takový a makový..

Nechci vám tady říkat, jak máte postupovat, nicméně podmínky pro získání hypotéky na bydlení se zpřísňují a je tedy na místě se pořádně a hlavně včas informovat, na jakou hypotéku dosáhnete, kolik vám na nemovitost půjčí ((myšleno na kolik procent z kupní ceny nemovitosti vám banka půjčí = např. LTV 80 (Loan tu value = vyjadřuje poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti) → banka vám půjčí 80% z kupní ceny, zbytek musíte hradit z vlastních zdrojů)) a jestli vám vůbec půjčí.

Zamysleli jste se např. nad těmito otázkami?

  • Jaký mám čistý příjem? (zapůjčená částka od banky nesmí překročit devítinásobek čistého ročního příjmu žadatele)
  • Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou? (pokud jste nastoupil(a) do nového zaměstnání a běží vám zkušební lhůta, je dobré s žádostí o hypotéku počkat do jejího doběhnutí)
  • Mám nějaké spotřebitelské úvěry? (na splátku všech úvěrů včetně hypotéky by klient neměl vynaložit více než 45 % svého čistého měsíčního příjmu)
  • Nezapomněl jsem v mládí zaplatit pokutu za jízdu v MHD nebo za telefon (paušál)?
  • Mám dostatek vlastních finančních nebo jiných zdrojů? (při koupi nemovitosti na hypotéku po vás banka bude požadovat 10 – 20% vlastních příjmů z ceny nemovitosti)
  • Mohu si koupi nemovitosti vůbec dovolit z pohledu příjmů a výdajů? (TIP: napište si na papír rodinné příjmy a výdaje, konkrétně, za nájem, jídlo, zábavu atd., ať to máte před sebou a spočítejte si, jestli byste vyšší výdaje vůbec zvládli)
  • Počítám s tím, že dnešní nízké úrokové sazby se po fixaci změní?
  • atd., atd.

Když to shrnu, tak v první řadě bych doporučoval si odpovědět na otázky, zjistit si vše podstatné ohledně možnosti hypoték a potom se rozhodnout, jestli se pustit do hledání.

 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

 

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení