Jak (ne)spolupracují realitní makléři?

Jak (ne)spolupracují realitní makléři?
Slyšeli jste pojem spolupráce realitních makléřů? Co to vlastně znamená a proč byste se měli svého makléře zeptat, jestli spolupracuje s ostatními makléři?
 
Spolupráce mezi realitními makléři by měla být samozřejmostí, i když to tak v mnohých případech není.
 
Spolupracující realitní makléř je zjednodušeně ten, který vezme na prohlídku jiného makléře, který s sebou přivede potencionálního kupce.
 
Úlohou vašeho makléře, který vám prodává nemovitost, je nalezení vhodného kupce. A když jej přivede kolega z jiné realitní kanceláře, tak jedině dobře. Ale proč někteří makléři nespolupracují? Anebo se vymlouvají, že mají hodně svých zájemců a že by se prohlídka možná mohla uskutečnit za 14 dní, za měsíc atd. Proč to dělají?
 

Proč někteří realitní makléři nespolupracují?

Je to vcelku jednoduché, jde jim o jejich peníze. 
 
Na západě, hlavně v USA, je osvědčenou praxí, že provize z realitní transakce je ve výši 6 % z prodejní ceny. A v USA je dnes běžné, že svého makléře mají jak prodávající, tak i kupující. A tuto provizi si dělí půl na půl. 
 
U nás je nastavena jedna provize, nejběžněji ve výši 5 % + DPH z prodejní ceny. A makléři, kteří se vymlouvají nebo rovnou spolupráci odmítají, nechtějí přijít ani o část své provize, i když je na domluvě, v jakém poměru se provize bude dělit. 50/50 to většinou není. Někdo má model prodávající/kupující 60/40, 70/30 nebo klidně i 75/25. Anebo se slušní kolegové domluví jinak, ale na prohlídku se vždy zajde!
 

Proč by prodávající/majitel měl chtít po svém makléři spolupráci?

Je to jednoduché. Jako prodávající makléř stojím za svým klientem, tedy majitelem nemovitosti, a moje práce je, mimo jiné, najít vhodného kupce. A když mi ho přivede makléř z jiné realitní kanceláře (RK), VŽDY se s ním domluvím a vezmu ho na prohlídku. Ode mě nikdo nikdy neuslyší, že teď mám hodně zájemců a ať zavolá za 14 dní.
 

Vrchol drzosti? Když vám makléř opakovaně lže!

A jeden příklad z praxe, se kterým jsem se setkal minulý týden. Nebudu jmenovat, u které realitní kanceláře (RK) se mi to stalo, protože tvrdím, že na značce, pro kterou daný makléř pracuje, nezáleží. Je to prostě o přístupu a o lidech. Jedna realitní kancelář se chlubí, že je největší na světě, druhá, že je největší v Česku atp. a vesměs se všichni, hlavně ti, co jsou nejvíce vidět, ohánějí ETICKÝM KODEXEM, ale realita je jiná
 
Prodávám klientům byt a hledám jim rodinný dům. Volám na jeden, na zákaznickou linku jisté RK, kde mi potvrdí, že nemovitost je stále aktuální a pošlou mi kontakt na makléře. Makléřovi zavolám, představím se a on hned, že má tolik zájemců, že se to pravděpodobně prodá a další nepodstatné bláboly. Říkám mu, dobře, nejdete do spolupráce, nevadí, nebudu po vás chtít žádné dělení provize, ale že se to mým klientům hodně líbí a že to chceme vidět. Souhlasil a domluvili jsme si prohlídku na druhý den odpoledne. 
 
Druhý den, asi hodinu a půl před prohlídkou, mi přijde SMS:
 
 
Tak jsem makléřovi zavolal, na jakou cenu se domluvili atd., a dostal jsem odpověď, že prodejní cena zůstává, výše provize taky, tak nemá smysl na prohlídku jít. Dobře, no, nedá se nic dělat. 
 
Volám svým klientům, kterým se to samozřejmě nezdálo. Domluvili jsme se, že zavolají na Zákaznickou linku a spojí se s makléřem. A co myslíte, že jim makléř řekl? Samozřejmě vás na prohlídku rád vezmu. Co dnes ve 20:30 hod? 
 
Klienty jsem tam poslal raději samotné, protože bych musel makléře osobně konfrontovat a nerad bych zhatil obchod, protože dle informací z inzerátu a fotek by dům mohl být ten pravý, který jsme hledali. Ano, inzerát byl bez půdorysu (základní věc při profesionální prezentaci nemovitostí), takže to chtělo vidět. A o videoprohlídce nebo profesionálních fotkách ani nemluvím. 
 
Ve 20:50 mi volá klient a začíná větou: Ten inzerát je jedna velká lež a ten makléř je podvodník. 
 
Informace z inzerátu neodpovídaly realitě, makléř nic o nemovitosti nevěděl a prostě celkový přístup byl tak špatný, že jsem chvilku uvažoval nad nějakou stížností. 
 
Nevím, jak tento makléř může do budoucna v obchodě s nemovitostmi obstát. Chvilku jsem si říkal, že je mladý, je v branži krátce, ALE. To vypadá, že je to snad v té jeho RK takto učí. 
 
Paradoxem taky je, že s tímto makléřem a s těmi samými klienty jsme už na jedné prohlídce v Brně–Obřanech byli
 
To, že o tom domě nevěděl vůbec nic, mě ani nepřekvapilo. A to NIC, tím myslím to, že byl dobrý tak na otevření dveří, protože když jsme se zeptali na cokoli, nikdy nic nevěděl. 
 
No a asi po půl roce s ním jdou klienti znovu na prohlídku a myslíte si, že si je pamatoval? Nebo že by si uvědomil, že jsou ode mě? 
 

Co dělat, když narazíte na neschopného makléře?

Zkrátka a dobře. Když se vám stane, že se zajdete podívat na nemovitost, kterou byste chtěli koupit, ale makléř, který danou nemovitost prodává, o ní nic neví, chová se naprosto neprofesionálně, mlží nebo něco zatajuje nebo prostě jen plácá nesmysly, obraťte se přímo na majitele a řešte to s ním napřímo. A vše mu samozřejmě dopodrobna popište. Protože proč byste měli platit provizi za neadekvátní službu? A o právní stránce obchodu ani nemluvím.
 
Dovedete si představit, že makléř, který je neschopný, vás bude provázet procesem ladění termínů a dalších nezbytností do převodních smluv?  
 
Jestli se nechcete spálit při koupi nemovitosti, napište mi nebo zavolejte. Sedneme si na dobrou kávu a probereme, jak bych vám mohl být při koupi užitečný. Vyplatí se to. 
 
V dalším článku vám popíšu aktuální zkušenost s realitním makléřem profesionálem, který spolupráci neodmítl.
 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení