Jaký byl rok 2018 z pohledu realitního makléře

Jaký byl rok 2018 z pohledu realitního makléře

První půlrok se nesl ve znamení pokračujícího zvyšování cen nemovitostí. Pokud jste chtěli dobře a rychle prodat, toto byl ten nejlepší čas. Nízké úrokové sazby a banky, které se ještě stále mezi sebou předbíhaly v nejvýhodnější nabídce hypotečních úvěrů. Prodávalo se a kupovalo stále dost nemovitostí, od jednopokojových bytů ve městě až po rozsáhlejší stavby na venkově. Někteří tuto možnost využili, i když nepotřebovali nutně řešit otázku bydlení a nakoupili nemovitosti „jen“ za účelem jejich dalšího pronájmu.

O realitní bublině se ale už jen nešeptalo. Rostla nám přímo před očima. Kdo mohl, vzal si ještě včas hypotéku za výhodných podmínek. V průběhu roku však do jejich udělování čím dále silněji začala mluvit Česká národní banka. Na podzim už na objemu uskutečněných objemů bylo jasně vidět, že:

1) jejich počet klesá s úměrně se zhoršujícími podmínkami;

2) miska vah u způsobu financování koupě nemovitosti se stále častěji překlápí z hypoték na financování z vlastních zdrojů, případně prodejem jiné nemovitosti.

 

Žadatelé o hypotéky, kteří dnes přijdou do banky, musí prokázat, že mají jednak vyšší příjmy, než jaké jim stačily před rokem, ale také musí mít dostatečný kapitál v hotovosti. Obvykle banka chce, aby zájemce měl 10 - 20 % kupní ceny z vlastních zdrojů, k tomu musíte připočítat daň z nabytí nemovitosti 4% a v některých regionech České republiky i provizi realitní kanceláři.

I tak ale stále můžete mezi inzeráty najít nemovitosti s přemrštěnou cenou. Stává se to většinou tehdy, když se samoprodejci neporadí s odborníky z oboru a rozhodnou se svépomocí určit prodejní cenu. Samozřejmě tu nejvyšší (ne)možnou.

Lidé, kteří čekají s řešením otázky bydlení, jsou tak dost často z vývoje zklamáni. Ceny nemovitostí jsou sice ustálenější, ale k žádnému výraznému zlevňování nedošlo, ani po opatřeních ČNB.

Přispívá k tomu jednak skutečnost, že poptávka stále výrazně převyšuje nabídku (zejména v okresech, kde vázne výstavba bytových domů), ale na druhou stranu také to, že mnoha prodávajícím zatím nedošlo, že možnosti kupujících již nejsou tak skvělé jako v předchozích dvou třech letech.

Naopak, předpověď analytiků, že horší dostupnost hypoték zvýší zájem o nájemní byty, se ukázala jako správná. Takže všichni, kteří před tím stihli zainvestovat do nemovitosti, dnes nemají problém s jejich pronájmem. Zvýšená poptávka po nájmech navíc způsobila mírný nárůst cen nájemních bytů. A tak se kruh uzavřel.

Tento trend pokračuje i po Novém roce. Co nám přinese „19-ka“? Neměla by být už tak bouřlivá a plná změn jako předcházející období. A protože lidé potřebují bydlet, kupovat i prodávat se bude i nadále. Pokud svou nemovitost odprezentujete na vysoké úrovni (kvalitní fotky, video, atd.), i nadále můžete výhodně prodávat.

Samozřejmě na to nejste sami. Stále se na mě můžete obrátit a já vám prodej zprostředkuji v nejrychlejším možném termínu, profesionálně od A do Z a pomohu stanovit reálnou prodejní cenu. Kontaktujte mě klidně ještě dnes.

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení