KUPUJETE NEMOVITOST? – CO UDĚLAT DŘÍV? NAJÍT NEMOVITOST NEBO VYŘÍDIT HYPOTÉKU?

KUPUJETE NEMOVITOST? – CO UDĚLAT DŘÍV? NAJÍT NEMOVITOST NEBO VYŘÍDIT HYPOTÉKU?
Bydlíte v nájmu, u rodičů anebo se potřebujete přestěhovat do většího a rozhodli jste se koupit si vlastní vysněné bydlení a říkáte si, že s financováním nebude problém, protože stabilně vyděláváte?
Začnete se rozhlížet, hledat, chodit na prohlídky a najednou vám padne ta pravá nemovitost do oka a vy se ji rozhodnete koupit.
Podepíšete Rezervační smlouvu, složíte rezervační zálohu a jdete do banky zjistit, kolik vám půjčí. Je to správný postup?
Ve svém okolí znám spoustu lidí, kteří na tento postup doplatili, a stálo je to nemálo peněz.

Ptáte se PROČ?

V rezervační smlouvě má spoustu realitních kanceláří podmínku, že když do určitého data nepodepíšete Kupní smlouvu, protože vám nevyjde financování, přijdete o rezervační zálohu, popřípadě o její část. Ano, je spousta realitních kanceláří a makléřů, kteří vám zálohu v celé výši vrátí a nic se neděje. POZOR, není to ale úplně běžná praxe. Vžijte se do role majitele nemovitosti a makléře. Na nemovitost mají běžně více zájemců, nicméně se domluví s vámi, stáhnou nemovitost z inzerce a veškeré další propagace, popřípadě odmítnou další zájemce. Vy jim cca po měsíci řeknete, že nemovitost koupit nemůžete, protože vám banka takovou částku nepůjčí. To rozhořčení majitele, jak je to možné, jak se to může stát a proč jsme to neprodali jinému zájemci, byste slyšet kolikrát nechtěli.. Takže znovu kolečko pro makléře a majitele, prohlídky, jednání se zájemci, zaměření se na zájemce s hotovostí, protože majitel chce mít jistotu, že to tentokrát dobře dopadne. Celý proces prodeje se tak prodlouží, stojí to další peníze za propagaci, čas a úsilí, takže se kolikrát není čemu divit, že si své zájmy a hlavně zájmy svého klienta, majitele, hlídají.

Správný postup je takový a makový..

Nechci vám tady říkat, jak máte postupovat, nicméně podmínky pro získání úvěru na bydlení se zpřísňují a je tedy na místě se pořádně a hlavně včas informovat, na jakou částku dosáhnete, kolik vám na nemovitost půjčí ((myšleno na kolik procent z kupní ceny nemovitosti vám banka půjčí = např. LTV 80 (Loan tu value = vyjadřuje poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti) → banka vám půjčí 80% z kupní ceny, zbytek musíte hradit z vlastních zdrojů)) a jestli vám vůbec půjčí.

Zamysleli jste se např. nad těmito otázkami?

  • Jaký mám čistý příjem?
  • Mám pracovní smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou?
  • Mám nějaké spotřebitelské úvěry?
  • Nezapomněl jsem v mládí zaplatit pokutu za jízdu v MHD nebo za telefon (paušál)?
  • Mám dostatek vlastních finančních zdrojů nebo jiných zdrojů?
  • Mohu si koupi nemovitosti vůbec dovolit z pohledu příjmů a výdajů?
  • Počítám s tím, že dnešní nízké úrokové sazby se po fixaci změní?

Aktivně se staráme o kupující, kteří hledají nemovitost ke koupi a hlavní podmínkou spolupráce je, že musí mít tyto otázky vyřešené, respektive musí mít minimálně předžádáno o hypoteční úvěr, zjištěnou a doloženou bonitu (potvrzené příjmy od zaměstnavatele) a prolustrovány tzv. registry dlužníků. Prostě musíme mít jistotu, že financování nemovitosti máme zajištěné, aby celá práce s hledáním a případně jednáním o koupi nepřišla v niveč.

Pohotovostní úvěr – co to je?

Na finančním trhu existuje tzv. Pohotovostní úvěr. Je to úvěr na bydlení, kdy vám banka půjčí takovou částku, kterou si vzhledem k vašim příjmům a výdajům určíte. U tohoto úvěru nemusíte mít vybranou nemovitost a platnost je na 365 dní, popřípadě se dá i prodloužit. Výhodou je, že si sjednáte úrokovou sazbu za dnešních podmínek, která je neměnná (v dnešní době, kdy se předpokládá pozvolný růst úrokových sazbeb je to velká výhoda). A další velké plus vidím v tom, že vám banka půjčí až 20% nad cenu nemovitosti stanovenou odhadcem, což při dnešních vyšponovaných cenách nemovitostí rozhodně pomůže a není to zanedbatelná výhoda.

Spolupracujeme s odborníky, hypotečními poradci, kteří jsou ve svém oboru roky, v bankách mají kontakty, a tudíž pro vás dokážou vyjednat nejlepší možné podmínky napříč bankami, které působí na českém finančním trhu.

Takže otázka pro vás: Je lepší jít do jedné banky, ve které jste roky klientem a doufat, že vám dají ty nejlepší podmínky nebo se zajít poradit za poradcem, který je denně s pracovníky bank v kontaktu a dokáže vyjednat lepší podmínky?

 

Neváhejte mi napsat, zavolat a přijďte se poradit. A na závěr otázka:

Co udělat dřív? Najít nemovitost nebo si vyřídit hypotéku?

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení