Na co si dát pozor při koupi stavebního pozemku?

Na co si dát pozor při koupi stavebního pozemku?

Kupujete pozemek, kde si chcete postavit rodinný dům? Není stavební pozemek jako stavební pozemek. Než se rozhodnete pro koupi pozemku, měli byste si o něm zjistit vše podstatné, aby se Vám stavba domu neprodražila nebo abyste nekoupili pozemek, na kterém si nepostavíte takový dům, jaký jste si vysnili. Na co si tedy dát pozor?

1.     Právní stav

  • Základní informace o druhu pozemku, plochy, majiteli, omezení vlastnických práv (věcná břemena, zástavní práva atd.) si zjistíte z Nahlížení do katastru nemovitostí (náhled do Katastru nemovitostí). Službu poskytuje Český úřad zeměměřický a katastrální (ČUZK) a je bezplatná.
  • Nezapomeňte, že na pozemek, na kterém si chcete postavit dům, musí být příjezdová cesta, respektive přístup k pozemku z obecní komunikace, jinak vás stavební úřad stavbu nepovolí.

2.     Je pozemek skutečně stavební? Jedná se o stavební parcelu?

  • Z Listu vlastnictví (LV) jste zjistili, že jako druh pozemku je uveden ovocný sad, orná půda, zahrada atp., ale nikde se nepíše, že se jedná o stavební pozemek. Jestli je pozemek stavební, se dozvíte z platného územního plánu. Územní plán definuje i to, co se dá na pozemku postavit, jaká je zastavitelná plocha, maximální výška hřebene, sklon střechy, uliční čára a další omezující informace. Územní plán je u většiny obecních/stavebních úřadů k nalezení na jejich webových stránkách. A pokud se v územním plánu nevyznáte, stavte se na obecní/stavební úřad osobně. A nezapomeňte si předem zjistit, pod jaký katastrální úřad (nestačí jen název obce) pozemek patří a také parcelní číslo pozemku.

3.     Inženýrské sítě

  • Jedná se zejména o elektřinu, plyn, vodovod a kanalizaci. V ideálním případě je máte vyvedeny v tzv. pilířku (antoníček, šachta s přípojkou atp.) na hranici pozemku.
  • Pokud jsou sítě vedeny v ulici, ale nejsou vyvedeny na pozemek, tak je nutné je tam přivést. A je potřeba počítat jak s finanční, tak časovou náročností. Vše konzultujte se stavebním úřadem a následně se správcem sítí. U elektřiny Vám mohou odmítnout připojení z důvodu malé kapacity a můžou po Vás chtít vybudovat novou trafostanici. Vodovody a kanalizace vás zase mohou odmítnout s důvody malé kapacity čističky vod kvůli velkému počtu obyvatel, respektive realizovaných staveb na daném území nebo jejich velkému nárůstu za poslední dobu. A u vodovodu může mít dodavatel STOP stav a odmítne vás připojit. Při dnešním nedostatku podzemní vody to není nic nestandardního.
  • Sítě mohou být vzdáleny desítky metrů od pozemku. Opět je potřeba se spojit se stavebním úřadem a správci sítí, jestli je možné jejich přivedení k pozemku. Nespoléhejte na slova realitního makléře, že se to řeší a že to zanedlouho bude. Prověřte si to.

4.     Lze financovat koupi stavebního pozemku hypotékou?

  • Ano, většina bank po vás bude chtít potvrzení stavebního úřadu, že se jedná o stavební pozemek.

Další regulativy, jako jsou ochranná pásma, minimální vzdálenost od sousedního pozemku, popřípadě mezi domy, uliční čára, zastavitelnost území atd. si zjistíte na stavebním úřadě. Takže než si pozemek v realitní kanceláři zarezervujete, prověřte si potřebné informace. A jestli koupi stavebního pozemku plánujete financovat hypotékou, ověřte si, že ten vámi vybraný banka skutečně zafinancuje. 

 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení