Odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení - co byste měli vědět..

Odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení - co byste měli vědět..

Při vyřizování pozůstalosti a při dědění nemovitosti po vás notář (soudní komisař) bude mimo jiné požadovat odhad ceny nemovitosti. A od klientů dostávám různé otázky a na ty nejčastější a nejpodstatnější vám odpovím.

   1. Potřebuji znalecký posudek?

Od roku 2014 dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou osvobozené od daně podle zákona o dani z příjmů. Když byla v platnosti tzv. dědická daň, potřebovali jste k určení ceny nemovitosti znalecký posudek od soudního znalce. A za posudek jste museli soudnímu znalci zaplatit řádově tisíce kurun.

Dnes vám odhad ceny nemovitosti může vyhotovit realitní kancelář, respektive makléř a za podstatně nižší částku. 

   2. Jak dlouho trvá vyhotovení odhadu?

Soudním znalcům vyhotovení znaleckého posudku trvá řádově dny, až týdny. Já vám odhad ceny nemovitosti vyhotovím do druhého dne od poskytnutí podkladů, případně den po oblídce nemovitosti nebo dle domluvy, když na odhad spěcháte.

   3. Podle čeho se stanoví výsledná cena/odhad nemovitosti?

Profesionální posouzení tržní ceny pro dědické řízení obsahuje pečlivou analýzu podobných již prodaných nemovitostí v dané lokalitě v poslední době. Faktorů, které cenu ovlivňují, je ale podstatně více. Někde je to dispozice a výměra, jinde je to zase lokalita atp., proto by měl realitní makléř do svých postupů zahrnout i své zkušenosti a znalosti realitního trhu, abyste měli co nejpřesnější a nejrelevantnější odhad ceny nemovitosti.

   4. Kolik odhad ceny nemovitosti stojí?

Ceny jsou různé, u znaleckého posudku vyhotoveného soudním znalcem počítejte 5000 Kč a více, dle velikosti a počtu nemovitostí. Realitní kanceláře a makléři si zpravidla účtují o polovinu nižší čásky. A za kolik vám vypracuji odhad já?

Odhad vám vypracuji do druhého dne za 2000 Kč + DPH/nemovitost. A v případě, že se rozhodnete pro prodej nemovitosti se mnou, částku za odhad vám vrátím.

Ale pozor, se mnou se k ničemu nezavazujete, protože ještě ani nemusíte vědět, co se zděděnou nemovitostí uděláte. Jestli si ji necháte, pronajmete nebo prodáte. Většinou na to v průběhu dědického řízení ani nejsou myšlenky. Ty se postupně vytříbí. A když budete chtít, projdeme si spolu aktuální situaci na trhu s nemovitostmi a pobavíme se spolu o tom, co by pro vás bylo nejlepší v dané situaci.

Neváhejte se na mě obrátit, rád vám poradím a pomůžu.

 

 

 

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení