Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí
Asi jste v médiích zaregistrovali, že ministryně financí Alena Schillerová koncem března 2020 prohlásila, že navrhne zrušení daně z nabytí nemovitosti. „Dobrá zpráva“, řekl jsem si. Nicméně neřekla od kdy a za jakých podmínek. Takže se lidé lekli a začali z katastru nemovitostí stahovat Návrhy na vklad vlastnického práva a trh s nemovitostmi se prakticky zastavil.
 
A co říct klientům, kteří se samozřejmě ptali, když se dlouho nic nedělo? Tak jsem se zeptal přímo paní ministryně.
 
 
 
 
A dostal jsem odpověď.
 
 
 
 
A den na to, 30. dubna 2020, vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, která byla ve výši 4% z kupní ceny. Při ceně nemovitosti 4 mil. Kč jste museli odvést finančnímu úřadu dalších 160 000 Kč.
Sice ještě není vyhráno, protože návrh na zrušení daně musí schválit poslanecká sněmovna, ale s největší pravděpodobností to projde.
 

Od kdy se bude rušit daň z nabytí nemovitosti?

 
Zrušení daně z nabytí nemovitosti bude platit zpětně. Všechny nemovitosti, které byly nabyty (prodány/koupeny) od prosince 2019, respektive jejich majitelé, nebudou muset tuto daň hradit. A jestli jste už daň finančnímu úřadu uhradili, bude vám vrácena.
 

Jak to bude s odpočty úroků z hypotečních úvěrů?

Společně se zrušením daně dojde i ke zrušení daňových odpočtů. Lidé už si tedy nebudou moci jednou za rok z daní odečíst zaplacené úroky z hypotéky anebo úvěru ze stavebního spoření.

Ale POZOR, týká se to hypotečních úvěrů, které si na bydlení vezmete až od 1.1.2022.
 
Takže lidé, kteří pořídí nemovitosti od prosince 2019 do konce roku 2021, mají oproti ostatním nespornou výhodu. Nebudou muset platit daň a zároveň si budou moci i nadále snižovat daňovou povinnost prostřednictvím odpočtů.
 
A co zrušení možnosti odpočtů úroků znamená pro ostatní, respektive pro ty, kteří si svoje bydlení pořídí v roce 2022? Podívejte se na příklad v obrázku níže.
 
 
 
 
Stát si na svoje peníze přijde, né, že ne. Každopádně je pro kupující lepší, když nebudou muset při koupi vynaložit další 4% z kupní ceny, ale rozloží se jim to po celou dobu splácení.
 

Daň z příjmů → tzv. časový test

Při prodeji nemovitosti, kterou jste vlastnili více jak 5 let, jste nemuseli platit daň z příjmů ve výši 15% z prodejní ceny. 5 let, tzv. časový test se změní z 5 let na 10 let. Změna by měla platit od 1. Ledna 2021. Mělo by se tím zabránit spekulativnímu obchodování s nemovitostmi. Ale nadále platí, že jste od daně z prodeje osvobozeni, pokud jste v nemovitosti bydleli alespoň 2 roky.

Řešíte-li prodej, koupi, dědictví nebo cokoli ohledně nemovitostí a potřebujete se poradit? Zavolejte mi, sejdeme se u dobré kávy a vše probereme.

 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

 

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení