Daň z nabytí nemovitých věcí zrušena - přehledně, co vše se mění

Daň z nabytí nemovitých věcí zrušena - přehledně, co vše se mění

O projednávání zrušení daně z nabytí nemovitých věcí ve výši 4% z celkové kupní ceny slyšíme už od konce března, kdy to do médií prohlásila ministryně financí. Vznikl tím trochu chaos na realitním trhu, protože nikdo nevěděl, jestli se tak stane, kdy se tak stane a pro koho to bude platit a co vše se změní. Dokonce jsme paní ministryni psali dopis, více se dozvíte v článku ZDE.

Poslanci 15.9.2020 definitivně potvrdili zrušení daně a 18.9.2020 zákon podepsal prezident ČR.

Co se definitivně mění?

Nebudu se rozepisovat, jak to s daní bylo, kdo a kdy ji platil atd., ale pojďme se podívat na stručný a jasný přehled změn:

1. Zrušení zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí

Definitivně se ruší daň z nabytí nemovitých věcí a to zpětně za celý rok 2020, respektive daň nebude hradit poplatník daně, který měl povinnost podat daňové přiznání do 31.3.2020.

Termín pro podání daňového přiznání je do konce třetího měsíce následujícího po provedení vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, takže v případě, že vám katastr nemovitostí zapsal vlastnické právo k nemovitosti v prosinci 2019, tak povinnost podat daňové přiznání jste měli do konce března 2020.

2. Změna lhůty pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti

Příjem z prodeje nemovitostí byl od daně z příjmů osvobozen v případě, že jste v nemovitosti bydleli min. 2 roky (to zůstává nezměněno) nebo jste ji vlastnili nejméně 5 let (tzv. časový test). Nyní se lhůta prodlužuje na 10 let. Tato lhůta se bude vztahovat na prodej nemovitostí nabyté po 1.1.2021. V případě, že utržené peníze z prodeje do jednoho roku použijete na nákup jiné nemovitosti určené k obstarání vlastní bytové potřeby, daň z příjmů se neplatí.

Do konce roku 2020 byla odložena povinnost podat daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí a zaplacení této daně. V případě, že jste během roku daňové přiznání podali a daň zaplatili, zajděte si na finanční úřad, vyplňte opravné daňové přiznání a zažádejte si o vrácení. Ideálně si na finanční úřad zavolejte a určitě vám poradí.

3. Výše odpočtů úroků pro nově uzavřené smlouvy o úvěru na bydlení

Pro nové úvěry na bydlení obstarané od 1. ledna 2022 se snižuje limit odpočtů z původních 300 000 Kč na 150 000 Kč. Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se bude nadále aplikovat limit 300 000 Kč, a to včetně pozdějšího refinancování.

 

Řešíte-li prodej, koupi, dědictví nebo cokoli ohledně nemovitostí a potřebujete se poradit? Zavolejte mi, sejdeme se u dobré kávy a vše probereme.

 

 

 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

 

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení