PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) – ZMĚNY 2020

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) – ZMĚNY 2020
Průkaz energetické náročnosti budovy, tzv. PENB, je nutné mít vyhotoven při prodeji nebo pronájmu rodinného domu, bytu atp. Někdy je milně uváděno, že jej můžete nahradit vyúčtováním energií za poslední 3 roky.
 
Není to tak úplně pravda, respektive v případě, že by Vám SVJ (společenství vlastníků jednotek) nebo spravující družstvo odmítlo po písemné výzvě tento dokument předložit, tak ano, můžete jej nahradit vyúčtováním. Případné sankci byste byli uchráněni, protože povinnost předat PENB má právě SVJ nebo družstvo.
 
Kdo tedy má povinnost PENB nechat vyhotovit? Kdy nejpozději jej musíte kupujícímu nebo nájemci předat? Kdo má oprávnění PENB zhotovit? Co musíte uvést v inzerci, když PENB ještě nemáte? Vše se dozvíte v článku ZDE
 

Změny PENB v roce 2020

Donedávna platilo, že bylo nutné předat PENB v originále nebo ověřenou kopii. Ano, nestačilo pouze PENB okopírovat a předat, ale v případě, že jste nepředávali originál, museli jste jeho kopii úředně ověřit.
 
Od 25.1.2020 je ovšem účinná novela zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií, která stanoví, že se předkládá PENB anebo jeho kopie. 
 
A začátkem dubna 2020 vyšla nová vyhláška o energetické náročnosti budov pod číslem 264/2020 Sb. Je účinná od 1.9.2020 a mimo jiné také stanoví obsah a vzor PENB a způsob jeho zpracování. 
 
Na nový vzor PENB se můžete podívat níže.
 
 
A jestli si s PENB nevíte rady, zavolejte mi, postarám se o to.
 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení