Realitní zákon - regulace, která zkvalitní realitní služby v ČR..?

Realitní zákon - regulace, která zkvalitní realitní služby v ČR..?
Zákon o realitním zprostředkování, tzv. realitní zákon je hojně diskutovaným tématem na realitním trhu již několik let. Proč tomu tak je? Česká republika je jedna z mála zemí, kde realitního zprostředkovatele, realitního makléře může dělat kdokoli, kdo má čistý trestní rejstřík a má 1000 Kč na založení volné živnosti. Samozřejmě musí být starší 18ti let, ale už nemusí mít žádnou praxi, vzdělání nebo certifikaci. A to je kámen úrazu v poskytovaných službách některých realitních kanceláří a makléřů a dlouhodobá nespokojenost s kvalitou realitních služeb ze strany vlastníků nemovitostí.

Co obnáší práce realitního makléře?

V České republice je kolem 15 000 realitních zprostředkovatelů, nicméně přesné číslo se určit nedá. A máme nejvíce realitních makléřů na počet obyvatel, viz obrázek níže.

Počet realitním makléřů na obyvatele

Porovnání s evropskými státy a jejich regulaci najdete ZDE
 
V dnešní realitní praxi můžete narazit na opravdu zkušeného realitního makléře, ale také na naprostého amatéra, který si prodejem nemovitostí jen přivydělává. A proto se u nás setkáte s pojmem tvz. garážová realitka.
V realitní branži je velká fluktuace makléřů, protože mnohé realitní kanceláře lákají nováčky na nestandardní výdělky a jelikož nepotřebují žádné odborné vzdělání, tak se jich hrne spousty.
Ale opak je pravdou. Realitní makléř (obchodník s realitami) musí mít znalosti z různých oborů, jako např:
  • Práva a povinnosti související s činností obchodníka s realitami
  • Smlouvy v praxi obchodníka s realitami
  • Katastr nemovitostí v realitní praxi
  • Základy stavebnictví související s činností obchodníka s realitami
  • Marketing při prodeji/pronájmu nemovitých věcí
  • Informační technologie v praxi obchodníka s realitami
  • Oceňování nemovitostí (odhad tržní hodnoty)
  • Financování nákupu nemovitostí
  • Postupy a procesy při zprostředkování koupě, prodeje, nájmu, pronájmu nemovitých věcí
  • Orientace ve zprostředkovatelských procesech – komunikace se zákazníkem
Může nám pomoct realitní zákon?

Realitní zákon – jaké má cíle a co od něj očekávat?

Vláda ČR na realitním zákoně, respektive na Zákoně o realitním zprostředkování usilovně pracovala 9 let. V prosinci 2019 jej podepsal prezident a účinný bude od 3.3.2020. A co by měl realitní zákon změnit?
  • Definice pojmů a služeb (co je realitní zprostředkování, co obnáší a kdo jej může nabízet..?)
  • Odborná způsobilost (prokázání vzdělání, odborná praxe či certifikace u státem určených vzdělávacích institucí)
  • Minimální pojištění
  • Bezpečná úschova peněžních prostředků
  • Omezení délky exkluzivních zprostředkovatelských smluv
  • Atd.

Realitní zákon - jak to vidím já?

Je určitě v pořádku, že stát chce regulovat realitní trh, bude požadovat po zprostředkovatelích prokázání odborného vzdělání, živnost se změní z volné na vázanou, budeme mít povinné pojištění atd. Ale očekávat, že dnem platnosti projednávaného realitního zákona se jako mávnutím proutku změní kvalita a bezpečnost realitních služeb by bylo asi dost naivní.
Ale co můžete udělat před prodejem, koupí nebo pronájmem nemovitostí, aby vše proběhlo bez problémů a bezpečně je, že si realitního makléře pořádně vyberete a prověříte.
A jaký je rozdíl mezi průměrným realitním makléřem a profesionálem v oboru? To si můžete přečíst ZDE.
 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení