Vývoj realitního trhu v Brně v číslech 2020

Vývoj realitního trhu v Brně v číslech 2020

Rok 2020 si asi zapamatujeme všichni. Od března nás všechny omezují opatření vlády kvůli, no, víme kvůli čemu. Zavírají se některé obchody a provozovny, za nedlouho se vše otevře v naději, že je po všem. Opak je pravdou a situace z jara se opakuje i na podzim.

A jak se všechny restrikce a omezení, strach lidí o svoji budoucnost a další faktory podepisují na realitním trhu? Pojďme se na realitní trh podívat nejprve z pohledu celorepublikového a následně si řekneme, jak se vyvíjí ten náš, brněnský.

Co způsobilo oznámení ministryně ohledně zrušení daně z nabytí?

Koncem března ministryně financí do médií prohlásila, že navrhne zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, která byla ve výši 4% z kupní ceny nemovitosti, a platil ji kupující. Ale neřekla od kdy a za jakých podmínek. A co to způsobilo? Kupující, kteří už měli podepsané převodní smlouvy a Kupní smlouvu podanou na katastru, se zalekli, začali své žádosti (Návrh na vklad vlastnického práva) z katastru stahovat a vyčkávat.

Když se na to podíváme z jejich pohledu, není se čemu divit, protože nikdo nevěděl, jak to s daní z nabytí bude a ruku na srdce, kdo by si nepřál ušetřit desítky nebo i stovky tisíc, že? Protože když jste kupovali nemovitost v hodnotě 3 miliónů korun, tak dalších 120 000 Kč jste museli poslat finančnímu úřadu.

Po počáteční lehké panice se vše vrátilo do zaběhnutých kolejí, 15.9. poslanci definitivně zrušení daně schválili a o tři dny to stvrdil svým podpisem prezident.

Více o zrušení daně z nabytí si můžete přečíst v článku ZDE anebo jestli neradi čtete, podívejte se na video ZDE.

Daň z nabytí je zrušena, takže dobrá zpráva pro kupující. Je to ale opravdu dobrá zpráva?

Na první pohled je to paráda. Kupující ušetří. Ale co se stalo s cenami nemovitostí? Zvedly se. A minimálně o ta 4%, respektive v průběhu roku o více, ale zrušení daně tomu hodně pomohlo.

Jaká je tedy nálada kupujících? Mají strach, prodeje se zastavily, ceny budou klesat..?

Minimálně od dubna letošního roku jsem slyšel několik erudovaných hlav, že čelíme největší krizi za posledních 100 let, že je nemovitostní trh před zhroucením, ceny spadnou klidně až o 50% ještě letos, spoustu lidí přijde o práci a celkově, že se řítíme do …..

Ale co nám říkají čísla a vůbec poptávka po koupi?

Jak je to s poptávkou po koupi, cenami nemovitostí a výši poskytnutých hypotečních úvěrů?

Na prvních 14 dní nouzového stavu na jaře se realitní trh prakticky zastavil. Nebylo se čemu divit, nikdo nevěděl, co se na nás řítí, co se děje, všichni jsme měli strach, lépe řečeno respekt z pandemie. V televizi o ničem jiném nemluvili a vše okolo nás se zastavilo.

Nicméně se to záhy vrátilo do zajetých kolejí a lidi se opět začali ozývat, že chtějí koupit nebo prodat. Poptávka po bydlení byla a je enormní, stále překračuje nabídku a tudíž není důvod ke snižování cen prodávaných nemovitostí.

Průměrná prodejní cena bytů za 1m2 v Brně (jedná se o nabídkové ceny)

Průměrná cena bytu za 1m2 se v Brně za listopad vyšplhala na 76 495 Kč. Oproti říjnu se navýšila o 3%. A meziroční nárůst je celých 12,6%. Před rokem jsme mohli pořídit byt v Brně za průměrnou cenu za m2 za 67 958 Kč.

Průměrná cena bytu o ploše 60 m2 je v listopadu tohoto roku 4 743 338 Kč. Meziroční nárůst je 11%.

Úrokové sazby hypoték a jejich poskytnutý objem

Už během minulého roku docházelo k pozvolnému snižování úroků u hypoték (průměrná úroková sazba začátkem roku 2019 přesáhla hranici 3%).

Po vypuknutí pandemie na jaře letošního roku dokonce Česká národní banka přistoupila ke zmírnění některých omezujících ukazatelů (DTI a DSTI) a kvůli oživení realitního trhu dokonce tyto ukazatele zrušila.

A dnes se průměrná úroková sazba blíží 2%. Všechny tyto aspekty přiměly kupující k akci a letošní objem poskytnutých hypoték atakuje hranici 200 miliard korun.

Rekordním rokem byl rok 2017, kdy se zprostředkovaly hypotéky v objemu 186,2 mld. Kč. Letos už jsme na částce 197,59 mld. Kč, takže je velmi pravděpodobné, že hranice 200 mld. Kč bude letos překonána.

Shrnutí

Ať už nás straší v televizi nebo kdekoli jinde jak chtějí, čísla nelžou a chuť kupovat a prodávat je letos i přesto všechno neuvěřitelná. Respektive spíše lidi chtějí nakupovat, ale nabídka nemovitostí oproti poptávce je slabší.

A jaký bude další vývoj?

Je pravděpodobné, že restrikce a omezení se na naší ekonomice projeví v průběhu příštího roku. Lze předpokládat, že může dojít ke stagnaci a menšímu poklesu cen nemovitostí, počítám v řádu 5-10%. U developerských projektů je stagnace už nyní. Ale teď je to pouze moje spekulace, uvidíme, co nám příští rok přinese. Každopádně je jasné, že jestli uvažujete o prodeji, není na co čekat. A jestli si o tom chcete nezávazně popovídat, ozvěte se mi.

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení