Přechod dluhů vůči správci na nového majitele

Přechod dluhů vůči správci na nového majitele
Od 1.7.2020 je účinná novela Občanského zákoníku, která například upravuje tzv. Předkupní právo, které se víceméně touto novelou zrušilo. Vše podstatné o Předkupním právu jsem sepsal v článku ZDE.
 
Další podstatná úprava se týká dluhů vůči správci bytu (bytové jednotky). Správce bytového domu je buď Společenství vlastníků jednotek (SVJ) nebo družstvo.
 

Co nařizuje novela NOZ účinná od 1.7.2020?

Novela NOZ účinná od 1.7.2020 mimo jiné jasně říká, že při převodu vlastnického práva k bytové jednotce přechází dluhy spolu s bytovou jednotkou na nového majitele. A to za podmínky, že nabyvatel (kupující) měl a mohl tyto dluhy před podpisem Kupní smlouvy zjistit.
 
V praxi to znamená, že byste před podpisem Kupní smlouvy měli do rukou dostat tzv. Potvrzení o bezdlužnosti. Níže se podívejte, jak takové potvrzení může vypadat. A samozřejmě by mělo být co nejaktuálnější.
 
 
Převodní smlouvy, tj. Kupní smlouva a Smlouva o úschově finančních prostředků a listin, musí být vyvážené pro obě strany, jak pro prodávajícího, tak i pro kupujícího, nového nabyvatele.
 
A ve spolupráci s renomovanou advokátní kanceláří SPOLEČNÁ ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ JUDr. František Urbanec a JUDr. Pavlína Urbancová vždy vyhotovíme vyvážené převodní smlouvy, kde jsou kupující upozorněni, že jim byly před podpisem smluv tyto dokumenty předloženy. Na znění se podívejte níže.
 
 

Co dalšího kupující musí dostat před podpisem Kupní smlouvy? 

Z obrázku můžete dále vyčíst, že kupující podpisem stvrzují, že jim byl předán PENB – průkaz energetické náročnosti budovy. Vše o PENB se dozvíte v článku ZDE.
A to především KDO má povinnost PENB nechat vyhotovit, KDY nejpozději jej musíte kupujícímu předat a v JAKÉ formě.
 
Proces prodeje nebo koupě nemovitosti nemusí být tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát. Prodávající má vůči kupujícím určité zákonné povinnosti, o kterých ani nemusí vědět. A kupující je většinou také neví. Je to logické, protože neprodáváme a nekupujeme nemovitosti každý rok. Zpravidla kupujeme a prodáváme nemovitosti cca 2 x za život. A proto byste jak při prodeji, tak při koupi nemovitosti měli mít po svém boku profesionála, pro kterého je to denní chleba. A jak takového vybrat? Krátký článek jsem sepsal ZDE.

V případě, že byste se chtěli nezávazně poradit o prodeji nebo koupi nemovitosti, zavolejte mi nebo napište a rád se s Vámi setkám u dobré kávy. Mějte se pěkně.

 

 

 

TADY PRACUJI, TADY JSEM DOMA

Realitní služby – Slavkov u Brna, Rousínov, Vyškov, Brno, Holubice, Drnovice, Tučapy, Komořany, Kovalovice, Tvarožná, Velatice, Mokrá-Horákov, Hostěnice, Pozořice, Sivice, Tvarožná, Podolí, Šlapanice, Jiříkovice, Blažovice, Dražovice, Letonice, Nemčany, Hodějice, Křenovice, Zbýšov, Prace, Kobylnice, Sokolnice, Žatčany, Moutnice, Bošovice, Milešovice, Kobeřice u Brna, Nížkovice, Rašovice, Bučovice, Nevojice, Kojátky, Kyjov, Sobůlky, Věteřov, Dražůvky, Želetice, Karlín, Svatobořice, Šardice, Hovorany, Čejč, Klobouky u Brna, Morkůvky, Kašnice, Borkovany, Diváky, Velké Hostěrádky, Milotice, Dubňany, Blansko, Lelekovice, Lipůvka, Česká, Vranov, Adamov, Babice nad Svitavou, Habrůvka, Křtiny, Ochoz u Brna, Bílovice nad Svitavou, Řícmanice, Bukovina, Bukovinka, Račice-Pístovice, Olšany, Habrovany a další..

Ing. Tomáš Nechvátal
Autor: Ing. Tomáš Nechvátal

Jsem realitní makléř, manžel a táta na plný úvazek. Nepracuji pro největší realitku, ale přesto ročně pomůžu klientům prodat a pronajmout desítky nemovitostí, protože se nebojím zodpovědnosti a neutíkám od sebemenšího problému. Nevzdávám se a dotahuji věci do konce. A je to vaše důvěra, kterou do mě vkládáte a která mě naplňuje energií, kterou stoprocentně věnuji každému prodeji nebo pronájmu.

Proto neustále makám nejen na lepších prezentacích vašich nemovitostí, ale hlavně na sobě. Využívám moderní technologie, jako jsou poutavé videoprohlídky, marketing na sociálních sítích, webové stránky ke každé zakázce a baví mě vymýšlet celkovou prodejní strategii. Protože každá nemovitost je jiná, každý majitel nemovitosti řeší jinou životní situaci a proto si také každý zaslouží individuální přístup.

Potřebujete prodat, koupit nebo se jen na něco zeptat? Neváhejte se mi ozvat.

Ing. Tomáš Nechvátal

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení